(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
PERNÍČKY - vynikající a měkoučké
![PERNÍČKY - vynikající a měkoučké](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/111209/14/j120334.jpg)
Potřebné ingredience
20 dkg medu, 50 dkg mletého cukru, 2 ks celá vejce, 3 ks žloutků, 6 dkg másla, 4 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa, 1 balíček koření do perníku (dávám "Medový perník" od kotányi), 1,5 dkg jedlé sody, 1 kg hladké mouky
Postup přípravy
Vše mimo mouky a sody dám do šlehače. Máslo a med rozehřeju a vše nechám šlehat min. 20 minut. Na zpracování je ideální domácí pekárna, kam dám tekuté přísady a postupně (jak pekárna pracuje) přidávám mouku spolu s jedlou sodou (pokud je těsto moc tuhé - nemusí se tam dát celé kg mouky). Těsto se špatně zpracovává, je tuhé, rozpadá se a dlouho se spojuje, ale výsledek stojí rozhodně za to. Pečeme je každý rok několikrát, protože jsou vždy hend snědené. S vykrajováním a zdobením pomáhají děti. Hotové těsto dám do igelitového sáčku určeného na zamražování (je pevný) a nechám v lednici minimálně 3 dny. Rozdělím si odpočinuté těsto na tři díly a vyválím plát, ne moc silný (pozor perníčky dost naskočí) a vykrajujeme různé tvary. S těstem se dobře pracuje. Na plech vyložený pečícím papírem, skládám dost od sebe, aby se nespekly. Peču v horkovzdušné troubě na 180 stupňů C - jak začnou hnědnout okraje, plech s perníčky vyndám. Vychladlé perníčky potírám tenkou vrstvou rozšlehaného vajíčka smíchaného s troškou silné kávy a cukru. Tento postup potírání mám z časopisu "Perníčky". Nechám zaschnout - krásně se lesknou a druhý den skládám do krabičky nebo zdobíme bílkovou polevou.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/111209/14/k162129.jpg)
s válením pomáhá i roční dcerka Elinka
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/111209/14/k162130.jpg)
A tady zdobí 5-ti letý syn Jeremy
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/111209/14/k162131.jpg)
Mňam - výsledek stojí za to
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé